In en om het Velencemeer

WATERSPORTEN, VISSEN, ZWEMMEN EN GENIETEN VAN DE NATUUR

Velencemeer

Dankzij het strelende water en het aangename klimaat in Hongarije is op 16 km van de stad Székesfehérvar, daar waar de Mezöföld en de Vértes heuvels samen komen, is één van de meest populaire vakantie-oorden van Hongarije ontstaan. Het Velencemeer is rijk aan mineralen! Het meer is een beschermd natuurgebied. Het zijdeachtige water werkt verfrissend en reinigend voor in- en uitwendige organen. Met recht wordt het 26 vierkante km grote meer, met een gemiddelde diepte van 1,2 mtr, het meer van de zonnestralen genoemd.

Het vakantiegebied kan jaarlijks rekenen op ca. 2050 zonne-uren. Hierdoor is het Velencemeer een van de warmste meren van Europa. In de zomer kan de watertemperatuur stijgen tot 26 graden. De waterkwaliteit benadert in het midden van het meer zelfs het niveau van drinkwater. Vanaf het begin van de lente zijn diverse watersporten mogelijk. Motorboten zijn niet toegestaan.
Tijdens de wintermaanden is het meer het podium van vele andere sporten. Wanneer het meer bedekt is met een dikke ijslaag zie je veel schaatsers, ijszeilers, ijsvissers of gewoon wandelaars die van de ongerepte natuur willen geniet. In en aan het meer liggen rieteilandjes met vogelreservaten.

 

Sightseeing per fiets.

Hongarije is een land waar de droom van elke fietser uitkomt: veilige en vlakke fietspaden langs rivieren en rond meren, langs historische ruïnes en hoogtepunten van ons natuurlijk erfgoed voor de fietsers die ontspanning zorgen. Voor de meer avontuurlijk aangelegden zijn er ook downhill-, dirt- en trial-races met een hoog adrenalinegehalte!

Niet alleen Boedapest, maar het hele land is perfect geschikt voor een uitgebreide rit op twee wielen. Ondanks het feit dat Hongarije geen grote hoogteverschillen kent, is het landschap er prachtig en gevarieerd… een droom die uitkomt voor iedereen die graag op een milieuvriendelijke manier het land verkent. Veel fietspaden lopen langs de rivieren, rond de meren, door nationale parken, langs oude ruïnes. Surf naar www.holkerekparozzak.hu en kies uit stapels fietsroutes over het hele land, variërend van slechts een paar duizend meter tot duizenden kilometers. De site biedt u tevens waardevolle informatie over de wegcondities en topografie. Onder de talloze routes vindt u ook EuroVelo 6 en 11, onderdeel van het Europese fietsroutenetwerk dat langs onze twee grote rivieren, de Donau en de Tisza voorbijkomt. EuroVelo 13, de IJzeren Gordijn-route, is in ontwikkeling en zal landen die vroeger door het IJzeren Gordijn gescheiden waren met elkaar verbinden (www.eurovelo.org).

De Hongaarse spoorwegen reiken een helpende hand (of eerder enkele helpende wielen) voor wie het land wenst te verkennen, maar de spierkracht mist om een ​​hele rondreis te maken. Voor informatie over de voorwaarden van fietsvervoer op de trein en korting op fietstochttickets, check de website www.mav-start.hu/kerekpar!

Afgezien van ontspannend fietsen zijn er ook enkele serieuze fietswedstrijden in Hongarije! Eén van de hoogtepunten van dit jaar is het programma ‘Fiets rond de meren!'. Tour de Lac Velence neemt de deelnemers mee rond het Velence-meer, Tour de Pelso rond het Balatonmeer en u kunt ook deelnemen aan de Tisza-meermarathon: kies het 42 km lange Capriolo-circuit voor een voorproefje, de 65 km lange PORT.hu ‘Ronde van het Tisza-meer' als u een meer getraind fietser bent of de ‘Cube highway'-marathon van 134 km als u een prof bent! Meer info vindt u op www.tosport.hu.

Of u nu gewoon op de fiets springt om wat boodschappen te doen een hele fietstrip doorheen het land maakt, is veiligheid van het grootste belang! De verkeersregels (‘KRESZ' genoemd in Hongarije) zijn evengoed voor fietsers van toepassing, dus zorg ervoor dat u ze goed kent. Voor een samenvatting van de regels en andere nuttige veiligheidstips, surf naar www.kerekparosklub.hu/kisokos

 

Wandelen  Natuurgebied Vérte

Dit natuurgebied bestaat hoofdzakelijk uit het Vértesgebergte en heeft een oppervlakte van ruim 15.000 ha. De Hongaren noemen het "gebergte" maar de hoogte bedraagt maximaal zo'n 500 m. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van prachtige natuurwandelingen, er groeien zelfs planten uit de Voor-Alpen. Ook veel herten, wilde zwijnen en andere diersoorten hebben hier hun leefruimte. In dit gebied woonde de vroege voorvaderen van de hedendaagse Hongaren.

https://nl.wikiloc.com/routes/wandelen/hongarije/fejer/sukoro

 

Waterski-baan Venice Beach Cable Park

De baan heeft de internationale standaard lengte van 800 meter waarbij ook enkele elementen zijn opgenomen. De operationele snelheid is 30 km / h, wat zowel voor een beginner als een gevorderde een prima snelheid is. Er worden ook cursussen gegeven voor zowel gevorderden als beginners.


Vogelpark

Aan de westzijde van het Velencemeer is een vogelpark gelegen met een oppervlakte van 420 ha. Dit park wordt op korte termijn uitgebreid met 500 ha. Onder begeleiding van een gids is een bezoek mogelijk. Er zijn ook vrije plaatsen vanwaar men de vogels goed kan observeren.

 

Paardrijden

Op 3 km afstand van het Gólyapark is een manege. Hier kan men rijles nemen, een koetsentocht maken of van een rijtour door de omliggende bossen genieten. Als afsluiting kunt u nog aan een heerlijke goulashparty deelnemen. Het is ook mogelijk een rijtour per koets vanaf het park te maken. U kunt deze diensten vooraf bij ons reserveren of tijdens uw verblijf op het park.

Golfen

In een schitterende omgeving is de golfbaan van de Pannonia Golf & Country Club gesitueerd. De afstand is ongeveer 25 km. Voor meer informatie kunt u kijken op www.pannonia-golf.hu


Vissen

Vissen in het Velencemeer betekent ontspannen in een beschermd natuurgebied. Er wordt veel gedaan om de natuur zoveel als mogelijk is, natuur te laten zijn. De natuurlijke visproductie in het Velencemeer is door dit beleid hoger dan die in het Balatonmeer. Vooral daardoor is het een voortreffelijk en geliefd viswater geworden. In 1974 is de beroepsvissrij gestopt. Hierna kwam het beheer over het Velencemeer in Hongarije bij vis- natuur en waterschapsorganisaties. Dit had een positieve invloed op de ontwikkeling van de visstand. Hongaren vissen graag op karper en daarom wordt er jaarlijks zo'n 50.000 kg van deze vissoort aan het water toegevoegd. Ook snoekbaars, snoek, paling, karper, meerval en andere soorten worden op deze wijze op het gewenste peil gehouden. Jaarlijks wordt in het Velencemeer zo'n 100 ton vis verschalkt waarvan sommige exemplaren de dertig kg overschrijden. Tijdens een verblijf in het vakantiehuis te Velence kan men vissen vanaf de oever of vanuit een roeiboot, motorboten zijn niet toegestaan op het Velencemeer. Er is, begrijpelijk, wel een visvergunning nodig. U krijgt daarbij nadere informatie over tijden dat er gevist mag worden en afmetingen waaraan de gevangen vis moet voldoen. Op onze receptie is nadere informatie aanwezig.

Bezig met laden